استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان با اشاره به فقه امام خمینی(ره) و کاربردهای متعالی آن در نظام اسلامی، گفت: امام راحل فقه را از محدوده عبادات فراتر برد و آن را به مسائل اجتماعی، سیاسی و حکومتی گسترش داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه علمیه خراسان، حجتالاسلام والمسلمین ربانی بیرجندی، در نشست اساتید درس خارج این حوزه، به سیر تطور مسائل فقهی-سیاسی و تأکید بر نگاه سیاسی امام خمینی(ره) به فقه پرداخت و ضمن اشاره به تاریخچه فقه حکومتی، اظهار داشت: نخستین فقیهی که مسائل حکومتی را بهطور جدی مطرح کرد، ابو صلاح حلبی بود.
وی دوره صفویه را بهعنوان بهترین دوره برای طرح و نقد فقه سیاسی دانست و خاطرنشان کرد: در این دوره، فقه بهویژه در زمینههای حکومتی، جهش ویژهای پیدا کرد و مباحث سیاسی فقه بهطور جدی مورد توجه قرار گرفت.
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان، در ادامه با اشاره به فقه امام خمینی(ره) و کاربردهای متعالی آن در نظام اسلامی، بیان کرد: امام خمینی(ره) فقه را صرفاً محدود به مسائل عبادی نمیدانست، بلکه آن را به مسائل اجتماعی، سیاسی و حکومتی گسترش داد. در نگاه ایشان، تصمیمگیری بر اساس مصلحت جامعه اسلامی باید توسط حاکم صورت گیرد و این تصمیمها نباید صرفاً بر اساس اقوال فقهی اتخاذ شوند.
حجتالاسلام والمسلمین ربانی بیرجندی پیشنهاد کرد که فقه باید از نگاه فردی و جزئی فراتر رفته و به ابعاد اجتماعی، سیاسی و حکومتی گسترش یابد، چراکه این نگاه میتواند پاسخگوی نیازهای امروز جامعه باشد و بهویژه در دنیای معاصر که مسائل سیاسی و اجتماعی بهطور جدی با مسائل فقهی در ارتباط هستند، بسیار ضروری است.
گفتنی است؛ نشست اساتید درس خارج حوزه علمیه خراسان، در ادامه سلسله نشستهای تخصصی مکتب فقهی امام خمینی(ره)، به همت گروه پژوهشی مکتب اجتهادی امام خمینی(ره)، مؤسسه آموزش عالی حوزوی ائمه اطهار(علیهمالسلام) مشهد و با همکاری مدیریت پژوهش و توسعه علمی حوزه علمیه خراسان، در محل این مؤسسه برگزار شد.